26. elokuuta 2010

Sunnuntai-illan eksotiikkaa

Rakkautemme ruokaan ei todellakaan rajoitu länsimaihin. On vaikea kuvailla kuinka paljon voimme innostua Lähi-idän, Intian, Kiinan ja Kaakkois-Aasian mauista. Yleensä tietyn alueen ruokainnostus toteutuu noin kuukauden jaksoissa ja niin matkaamme ympäri vuoden maapallon eri kolkissa. Kun kaipaamme “comfort food”:a, erilaiset curryt ovat listan kärjessä.

Curryt muodostavat jatkumon Intian pohjoisosista Kaakkois-Aasian eteläisimpään osaan. Curryn mausteet ja nesteet muuttuvat aina hiukan etelään siirryttäessä. Viime sunnuntaina valmistimme mukaelman Jeffrey Alfordin ja Naomi Duguidin Mangoes & Curry Leaves –kirjan sri lankalaisesta naudanlihacurrysta. Sri lankalaiseen curryyn kuuluu olennaisena osana kookosmaito. Tämän kyseisen curryn mausteseokseen jauhetaan raakaa riisiä, joka saostaa curryn. Tamarinditahna tasapainottaa happamuudellaan makeahkoja mausteita.

Sri lankalainen naudanlihacurry
(4 annosta)

0.5 kg luutonta naudan paistia paloiteltuna
2 rkl rypsiöljyä
noin 10 kuivattua currylehteä
2 tuoretta cayenne chiliä, maun mukaan poista joko molemmista siemenet tai vain toisesta, hienonnettuna
2 keltasipulia hienonnettuna
1 tl kurkumajauhetta
1 tl suolaa
2.5 dl kookosmaitoa
1 rkl tamarinditahnaa
6.5 dl vettä

Mausteseos:
1 rkl raakaa riisiä (esim. basmati)
1 rkl kokonaisia korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä (jeeraa)
n. 2.5 cm pituinen kanelitankopala
2 vihreän kardemummakodan siemenet

Aloita tekemällä mausteseos: paahda kuivalla pannulla kaikkia seoksen ainesosia kunnes mausteet tuoksuvat aromikkaalta (n. 3 minuuttia). Muista sekoittaa jatkuvasti, etteivät mausteet pala. Siirrä seos mortteliin heti, kun se on paahtunut. Jauha mausteseos hienoksi jauheeksi.



Kuumenna öljy kattilassa ja lisää currylehdet, chili, sipuli ja kurkuma. Paista sekoitellen 3 minuuttia. Lisää naudanliha ja suola ja kypsennä kunnes lihan pinta on ruskistunut. Sekoita kattilaan jauhettu mausteseos ja kookosmaito. Keitä hiljakseltaan 10 minuuttia.

Lisää vesi ja tamarinditahna ja kiehauta. Keitä currya ilman kantta tunnin verran tai kunnes liha on mureaa. Tarkista suolan määrä ja tarjoile keitetyn basmatiriisin kera.

5 kommenttia:

  1. Olen aina luullut, että curryn tekeminen olisi monimutkaista, mutta ohje vaikuttaa tekemisen arvoiselta - kokeilemme huomenissa.
    ystävänikin oli löytänyt ohjeen viikonloppuruokaan vierailleen.

    VastaaPoista
  2. Hyvin kävi ja maukasta tuli. Jouduin hiukan oikaisemaan, kun en saanut kaupasta tamarinditahnaa mutta "meidän keittiön" vihjeestä käytin sitruunan mehua. Toimi hyvin. Juustokumina oli jauheena, joten laitoin sitä siemenien sijaan. Voin kyllä suositella tätä currya!

    VastaaPoista
  3. Näyttää hyvältä. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan myös valmista srilankalaista curryjauhetta, jota saa nykyään Hämeentien intialaiskaupoista - valtavissa purkeissa, mutta mitättömään hintaan.

    Chiliä tuossa ohjeessa näyttää olevan srilankalaisittain tosi niukasti...

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista! Tämä curry on yksi niistä miedoimmista, joita olemme valmistaneet. Lukemamme perusteella Sri Lankasta löytyy laaja skaala eri tavalla maustettuja curryja: mausteisista, mutta ei niin tulisista curryista, todella tulisiin versioihin. Sen vuoksi yleensä teemme mausteseoksen tiettyyn curryyn itse.

    Emme vielä ole kokeilleet Hämeentien valmiita curryjauheita vaikka Hämeentien kaupoissa viihdymme usein, mutta aiomme ehdottomasti tutkia niitä seuraavalla kerralla. Kuivatavarakaappimme vain ei tahdo jaksaa kantaa meidän lukemattomia mausteita, riisejä, palkokasveja... :)

    VastaaPoista