3. elokuuta 2010

Helpot arki-illan kasvisnuudelit

Palasimme kesälomalta, johon kuului upea Japanin matka (siitä enemmän seuraavassa postauksessa). Ennen lomamatkaa valmistimme herkulliset kasvisnuudelit, jotka olivat niin helppo tehdä, että reseptistä oli pakko kirjoittaa. Tämänkaltaisia arki-iltaruokia on aina ilo löytää! Resepti on alun perin yhdysvaltalaisesta ruokablogista Smitten Kitchen, jota seuraamme viikottain ja jota voimme suositella kaikille. Muokkasimme reseptiä vaihtamalla aineksia suomalaiseen kesävihannestarjontaan sekä siihen mitä meillä oli kuivakaapissa.


Käytimme somen-nuudeleita (vehnä) soba-nuudeleiden (tattari) tilalla vain käytännön syistä; japanilaiset soba-nuudelit ovat voimakkaamman makuisia, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoisia jos niitä sattuu löytämään. Voisimme kuitenkin kuvitella, ettei ruoka kaipaa nuudeleita ollenkaan, paistetut kasvikset on herkullinen iltaruoka jo itsestään. Tai lisäkkeenä voisi tarjota aromikasta jasmiiniriisiä.

Reseptissä voi käyttää oikeastaan ihan mitä vihanneksia tahansa, kunhan ne vain kypsyvät nopeasti. Olemme ihastuneet tuoreisiin siitakesieniin, joita nykyisin kasvatetaan Suomessa ja joita saa melkeinpä aina isommista ruokakaupoista (ainakin pääkaupunkiseudulla). Sienet antavat miedon maanläheisen maun ruokaan. Emme kuitenkaan suosittele, että tuoreet sienet korvataan kuivilla siitakesienillä, ne ovat hyvin voimakkaita liottamisen jälkeenkin ja siksi sopivat erinomaisesti liemien maustamiseen.

Somen-nuudelit paistetuilla vihanneksilla
(4 annosta)

Kastike:
5 rkl vettä
5 rkl soijakastiketta
1 rkl (tai maun mukaan) srirachaa tai lempi chilikastiketta
1 rkl sokeria

Nuudelit:
3 rkl seesaminsiemeniä
kasvisöljyä paistamiseen
peukalon pään kokoinen pala inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
paketti (100g) tuoreita siitakesieniä viipaleina
puolikas pieni varhaiskaali viipaloituna
pari varhaissipulia varsineen tai 4-6 kevätsipulia viipaloituna
2-3 dl tuoreita herneitä
240g somen-nuudeleita

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla sekoitellen kunnes ne ovat kullanruskeita. Siirrä paahdetut siemenet heti kulhoon tai lautaselle jäähtymään, ne palavat helposti.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi, valuta nuudelit ja huuhtele kylmällä vedellä viileiksi. Jätä nuudelit valumaan.

Kuumenna kasvisöljy isossa paistinpannussa tai wokissa ja paista valkosipulia ja inkivääriä puolisen minuuttia ennen kuin lisäät sienet. Paista sieniä kunnes ne alkavat ruskistua. Lisää kaali ja sipuli. Kun kaali on hiukan pehmennyt, lisää kastike ja herneet ja anna kiehua 2 minuuttia.

Sekoita lopuksi nuudelit kasviksiin ja asettele lautasille. Ripottele annoksille paahdetut seesaminsiemenet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti